Wormen bij paarden

Wormen bevinden zich in het maagdarmkanaal en kunnen de prestaties en gezondheid van het dier bedreigen. Door onderzoek te doen in de mest van het paard, krijgt u een goede indruk van de mate van besmetting en uitsluitsel over de soort wormen. Op basis van de uitslag van het mestonderzoek, kunnen wij u een passend advies geven.

Een lichte wormbesmetting kan helemaal geen kwaad. Bij een ernstige besmetting kunnen ziekteverschijnselen als: slechte conditie en ruige vacht, te lang haar, trage verharing, verminderde of juist versterkte eetlust, koliek, bloedarmoede, diarree of juist verstopping, gestoorde en vertraagde groei.

Herkent u deze ziekteverschijnselen bij uw paard, twijfelt u of er een besmetting is: laat dan verse mest van het dier onderzoeken door ons.

 

Neem contact op

Ontwormen en andere maatregelen

Merrie met veulen

Zorg dat de merrie twee weken voor het werpen ontwormd is. Het veulen dient u op +- 10 dagen te ontwormen. Hiervoor hoeft u geen mestonderzoek te doen.

Volwassen paard

Laat regelmatig verse mest controleren op de aanwezigheid van wormeieren. Aan de hand van de hoeveelheid wormeieren kunnen wij bepalen of er ontwormd dient te worden. Wij streven er niet naar om een wormloos paard te hebben. Enige besmetting is geen probleem.
Heeft u in de loop van het jaar mestonderzoek laten doen en zijn er bloedwormen geconstateerd? Ontworm dan uw paard in de herfst met een geëigend middel. Hiervoor is het niet zinnig om mestonderzoek te doen op dat moment.

Heeft u meerdere paarden in de wei lopen, dan is een tweejaarlijkse ontworming zonder mestonderzoek toegestaan.

Criteria zijn belangrijk om te bepalen welke middelen we gebruiken:

  • Werkzaamheid
    Voor sommige middelen zijn bepaalde wormsoorten resistent. Niet alle middelen zijn voor alle wormen te gebruiken.
  • Veiligheid
    Sommige middelen zijn giftig voor jonge dieren.

Kun je de wormen in de mest zien?

Dit is niet altijd het geval. De meeste parasieten zijn alleen zichtbaar onder de microscoop. Coproscopie is de naam voor een onderzoek waarbij we de verschillende soorten onderscheiden en tellen. Op basis van zo’n onderzoek kunnen wij een aangepast ontwormingsschema opstellen.

Parasieten die in de mest zichtbaar zijn:
Larven van de paardenhorzel lijken op dikke, bruine, geribbelde maden, larven van de kleine strongyliden zien eruit als kleine rode wormpjes van ongeveer 5 mm, het paard heeft dan veelal diarree. Spoelwormen zijn zeer zelden zichtbaar als witte wormen van enkele centimeters, segmenten van lintwormen zijn soms zichtbaar: langwerpig, wit, plat, ongeveer 5 mm.

Heeft u vragen over wormen bij paarden, wij adviseren u graag en helpen u graag verder. Neem contact met ons op.

Neem contact op

Bekijk ook onze andere diensten

Aanvullende onderzoeken

Soms is het nodig om aanvullend onderzoek te verrichten bij uw paard. Dit is geen enkel probleem ook hierin kunt u terecht b…

Lees meer

Vruchtbaarheidsbegeleiding

Met behulp van vruchtbaarheidsbegeleiding proberen we het juiste moment van insemineren van de merrie te bepalen.
Het onderz…

Lees meer

Wormen

Wormen bij paarden kunnen verschillende problemen veroorzaken. Regelmatig ontwormen is erg belangrijk.

Lees meer
×

Neem contact op via WhatsApp
Klik hieronder om een chat te starten of stuur een mail naar mail@dierenartsenskarsterlan.nl

× Kunnen wij je helpen?