Wormen
Wormen komen vaak voor. Het kan dan gaan om spoelwormen, lintwormen en zweepwormen. Alle soorten wormen verminderen de conditie en weerstand van uw gezelschapsdier!
Honden ontwormen
Voor honden kunt u er het beste voor kiezen om pups, jonger dan een half jaar, eenmaal per maand te ontwormen. Voor volwassen honden is dat 2-4 keer per jaar.
Spoelworm
De spoelworm komt het vaakst voor. Besmetting treedt onder meer op door het snuffelen aan de ontlasting van andere gezelschapsdieren of het likken aan de vacht. Dieren kunnen ook al in de baarmoeder of via de moedermelk worden besmet. Gezelschapsdieren kunnen een zogenaamd “wormbuikje” krijgen. Dat is een bol buikje, dat samengaat met diarree, slechte groei, een doffe vacht en bloedarmoede.
Lintworm
In de ontlasting kunt u lintworm herkennen als kleine witte wormpjes van 1-2 cm lang, die vaak nog bewegen. Soms zijn ze opgedroogd en zien ze eruit als gele rijstkorrels, die rond de anus plakken. Bij een ernstige besmetting kan uw gezelschapsdier vermageren. Soms kan de besmetting ook ongemerkt verlopen.
Zweepworm
Huisdieren met een zweepwormbesmetting krijgen een slechte conditie. Ook hebben zij een waterige diarree met verse bloedsporen. Voor een definitieve diagnose is microscopisch onderzoek van de ontlasting nodig.De zweepworm komt gelukkig niet vaak voor, het is met name een kennelprobleem.
Bestrijding wormen
Er zijn verschillende wormkuren verkrijgbaar voor uw gezelschapsdier. Er zijn tabletjes, pasta en (alleen voor katten) druppels in de nek.
Neem contact op