Epilepsie of “vallende ziekte” is een aandoening van de hersenschors. Deze leidt ertoe dat uw gezelschapsdier tijdelijk de controle over zijn lichaamsfuncties verliest. Als u vermoedt dat uw dier epilepsie heeft, raak dan niet in paniek en overleg met ons. Dieren met epilepsie kunnen hier heel goed oud mee worden.
Wel waarschuwen wij voor het fokken met epileptische gezelschapsdieren. Zeker bij dieren die toevallen krijgen voordat ze 4,5 jaar oud zijn is meestal sprake van aangeboren (primaire) epilepsie. Dit kan erfelijk bepaald zijn, bijvoorbeeld bij sommige hondenrassen zoals poedels, welsh springer spaniels en Duitse staanders, zijn duidelijk gevoeliger dan andere.
Hoe herkent u epilepsie?
Bij een epileptische toeval kan uw gezelschapsdier omvallen, hevige spierkrampen hebben, schuimbekken en de urine of ontlasting laten lopen. Eigenlijk kan een toeval zich op heel veel manieren uiten, waardoor het soms moeilijk herkenbaar is.
Diagnose
Een diagnose stellen is vaak lastig, omdat de toevallen vaak kort duren of juist voorkomen terwijl het dier in rust is vaak ’s nachts. Wij proberen samen met de eigenaar te ontdekken hoe vaak de toevallen voorkomen, hoelang ze duren en of er andere klachten zijn.
Bij jongere dieren is er veelal sprake van epilepsie zonder duidelijke oorzaak. Deze is waarschijnlijk aangeboren. Als de toevallen pas na het vierde of vijfde levensjaar beginnen, is er vrijwel altijd een onderliggende oorzaak te vinden, zoals orgaan falen, een hersenbloeding of een gezwel. Daarom doen we in zo’n geval aanvullend onderzoek: bloedonderzoek, röntgenfoto’s, hartfilmpjes en dergelijke.
Behandeling epilepsie
Als uw gezelschapsdier minder dan eenmaal in de twee weken een milde toeval heeft, is behandeling niet nodig. Als deze toevallen vaker voorkomen of zwaarder zijn, kunnen we het dier behandelen. Er zijn meerdere behandelingsmogelijkheden. Neem hiervoor gerust contact met ons op, voor het juiste behandelplan voor uw huisdier. Voor het onderdrukken van langdurige toevallen is het handig om valium in huis te hebben.
Heeft u vragen over bovenstaande aandoeningen? Of herkent u de symptomen bij uw gezelschapsdier? Neem dan contact met ons op.