De vakantietijd komt weer in zicht. Veel honden eigenaren nemen hun huisdier mee op vakantie. Dan is nu het moment om na te gaan wat de verplichtingen zijn per land en waar u op moet letten als uw dier mee gaat naar het buitenland. Een goed hulpmiddel voor de verplichtingen per land is de website van de LIGC ( www.licg.nl ).
Naast de verplichtingen per land zijn er nog parasieten waar u rekening mee moet houden. De teken en vlooien bestrijding is iets wat we in Nederland natuurlijk ook gewend zijn. Echter kunnen de teken in sommige landen meer ziekten overbrengen dan in Nederland ( ook voor de mensen ).
Er zijn parasieten die we in Nederland niet vaak tegen komen, maar wel zuidelijker ( met name rond de Middellandse Zee ) voorkomen. De belangrijkste zijn de hartworm en leishmania.
Hartworm komt vooral in Zuid Europa voor. Je kunt wel zeggen, dat alle vakanties zuidelijker dan Parijs een risico vormen voor het oplopen van hartworm. Deze wormen worden overgedragen door muggen. Als deze de hond bijten, dan komen er larven in de bloedbaan. Na enkele maanden bereiken deze het hart en slagaders, waar ze hun cyclus voortzetten en voor circulatie problemen kunnen zorgen. Een hond die een ernstige infectie oploopt krijgt meestal pas hartproblemen na 3-5 jaar. Indien een dier hartproblemen ontwikkeld is de kans op overlijden erg groot en behandeling is erg intensief. Voorkomen is dus beter dan genezen.
U kunt dit voorkomen door uw hond te beschermen tegen muggenbeten met preventieve middelen tegen muggen, zoals een band, of druppels ( de dierenarts, of assistente weet welke middelen werkzaam zijn tegen muggen ). Ook is het verstandig om volgens een schema te ontwormen rondom uw vakantie met een middel, dat werkzaam is tegen hartworm. U kunt het beste uw dier elke 3-4 weken ontwormen tot een maand na uw terugkomst.
Leishmania is een parasiet, die wordt overgedragen door zandvliegen ( een muggensoort, die vooral rond de Middellandse Zee voorkomt ). Ook kan de parasiet worden over gedragen door direct bloed contact, of via seksueel contact met een geïnfecteerde hond.
De parasiet geeft vaak pas jaren na infectie symptomen. De symptomen zijn uiteenlopend. Elk dier kan een andere combinatie van symptomen ontwikkelen.
We zien onder anderen: vergrote lymfeknopen, vermageren, slechte eetlust, zwakte, huidklachten ( kaalheid, schilfers en afwijkende nagels ), braken, diarree, bloedneus, gewrichtsontstekingen, bloed bij urine, nierontsteking, vergrote milt en neurologische verschijnselen.
Indien een dier de parasiet heeft opgelopen kunnen we de ziekte wel behandelen, maar het dier kan niet meer genezen van de parasiet. Indien de hond ziek wordt is het van belang om zo snel mogelijk een behandeling in te stellen om verdere schade aan de organen te voorkomen.
Dit artikel is geschreven door dierenarts Yvette Boonman.
27 mei 2022