Gezelschapsdieren

Vlooien, teken en wormen

Neem contact met ons op

Vlooien, teken en wormen bij uw gezelschapsdier

Vlooien, teken of wormen ofwel parasieten zijn erg vervelend voor uw gezelschapsdier. Vlooien zijn kleine bruine parasieten die niet alleen op het dier leven, maar ook in de omgeving. Als eitje, larve, pop of vlo houden zij zich overal schuil. Wormen komen ook vaak voor bij honden en katten. De meest voorkomende wormen zijn spoelwormen en lintwormen. Teken worden de laatste jaren een steeds groter probleem voor uw huisdieren. Dit omdat het aantal teken jaarlijks toeneemt. Een hond heeft een grote kans een teek op te lopen, dit omdat zij vaak door de struiken lopen.

Neem contact op

Hoe herkent u vlooien?

Uw kat of hond heeft jeuk. Vooral op de rug, bij de basis van de staart, de liezen en aan de buik. Door het krabben ontstaan vaak wondjes, korstjes en verdikkingen. Soms kunnen daar huidontstekingen, ernstige roos of een oorontsteking bij komen. Als u het zeker wilt weten, kunt u een vlooienkam gebruiken. Met behulp van een vel wit papier kunt u de vlooien of de eitjes (kleine zwartbruine ‘kruimeltjes’) zien.

Langdurige bescherming

Er is een andere mogelijkheid die uw kat gedurende 6 maanden beschermt tegen vlooien: een injectie met het middel Program. Program doodt de volwassen vlo niet, maar maakt deze steriel. Haar eitjes zullen niet meer uitkomen. Een vlooienplaag in uw huis is hiermee nagenoeg uitgesloten.

 

 

U kunt ook kiezen voor tabletten en pipetten (druppels in de nek).
Deze werken tussen de 4 tot 12 weken lang, afhankelijk van welk product er is gekozen.
Sommige middelen voorkomen ook teken en/of bestrijden wormen.
Bij ons op de praktijk kunnen wij u adviseren over welk middel het meest geschikt is voor uw dier.

 

Wist u dat?

  • Op elke volwassen vlo 99 eitjes, larven of poppen in uw huis leven?
  • U poppen niet met de stofzuiger kunt verwijderen?
  • Poppen een dikke wand hebben waardoor insecticiden niet werken?
  • 80% van de jeukklachten bij huisdieren door vlooien worden veroorzaakt?

 

 

Wormen

Wormen komen vaak voor. Het kan dan gaan om spoelwormen, lintwormen en zweepwormen. Alle soorten wormen verminderen de conditie en weerstand van uw gezelschapsdier!

Honden ontwormen

Voor honden kunt u er het beste voor kiezen om pups, jonger dan een half jaar, eenmaal per maand te ontwormen. Voor volwassen honden is dat 2-4 keer per jaar.

Spoelworm

De spoelworm komt het vaakst voor. Besmetting treedt onder meer op door het snuffelen aan de ontlasting van andere gezelschapsdieren of het likken aan de vacht. Dieren kunnen ook al in de baarmoeder of via de moedermelk worden besmet. Gezelschapsdieren kunnen een zogenaamd “wormbuikje” krijgen. Dat is een bol buikje, dat samengaat met diarree, slechte groei, een doffe vacht en bloedarmoede.

Lintworm

In de ontlasting kunt u lintworm herkennen als kleine witte wormpjes van 1-2 cm lang, die vaak nog bewegen. Soms zijn ze opgedroogd en zien ze eruit als gele rijstkorrels, die rond de anus plakken. Bij een ernstige besmetting kan uw gezelschapsdier vermageren. Soms kan de besmetting ook ongemerkt verlopen.

Zweepworm

Huisdieren met een zweepwormbesmetting krijgen een slechte conditie. Ook hebben zij een waterige diarree met verse bloedsporen. Voor een definitieve diagnose is microscopisch onderzoek van de ontlasting nodig.De zweepworm komt gelukkig niet vaak voor, het is met name een kennelprobleem.

Bestrijding wormen

Er zijn verschillende wormkuren verkrijgbaar voor uw gezelschapsdier. Er zijn tabletjes, pasta en (alleen voor katten) druppels in de nek.

Neem contact op

Teken

Het wordt een steeds groter probleem: teken. Ze nemen jaarlijks toe. Teken kunnen verschillende ziektes overbrengen. Zoals bijvoorbeeld de ziekte van Lyme. Controleer uw huisdier regelmatig, zeker na een wandeling in hoog gras of in het bos. U kunt er ook voor kiezen om uw gezelschapsdier preventief te beschermen tegen teken. Er zijn verschillende pipetten en tabletten op de markt die voorkomen dat deze diertjes zich vasthechten aan uw huisdier.

Bestrijding teken

Merkt u op dat uw gezelschapsdier last heeft van teken? U kunt ze het beste zo snel mogelijk verwijderen. Doe dit met een tekenpen. Het is van belang dat de teek in zijn geheel wordt verwijderd. Durft u zelf niet de teek te verwijderen of bent u bang dat het niet goed is gegaan? Neem dan contact met ons op.

Neem contact op

Bekijk ook onze andere diensten

Blaasproblemen bij katten

Blaasproblemen is een veelvoorkomend probleem bij katten. Vaak veroorzaakt door stress of blaasgruis.

Lees meer

Aanvullende onderzoeken

In sommige gevallen is het nodig om aanvullend onderzoek uit te voeren bij uw gezelschapsdier.

Lees meer

Chippen

Het chippen van gezelschapsdieren kan in veel gevallen belangrijk en soms verplicht zijn. Zo voorkomt u dat uw gezelschapsdi…

Lees meer
×

Neem contact op via WhatsApp
Klik hieronder om een chat te starten of stuur een mail naar mail@dierenartsenskarsterlan.nl

× Kunnen wij je helpen?